Alleen als een plan voor beide partijen goed voelt, zal het ook echt blijven werken.

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar de eerste stap van het beëindigen van jullie relatie is misschien wel het dichter tot elkaar komen. We beginnen met een gemeenschappelijke basis te vinden, om van daaruit de fundering te bouwen van jullie scheiding. Dit zal het proces soepeler laten verlopen – zonder dat emoties omslaan in frustraties.

Als de verwachtingen duidelijk zijn, kunnen we de zaken rationeel bekijken. We helpen u met het maken van tijdelijke afspraken, over waar u tijdens het proces zult wonen, waar de kinderen verblijven, hoe u het de kinderen zult vertellen… Er zijn meer details te regelen dan u in eerste instantie zou denken.

Mediation werkt niet als een standaard overeenkomst die bij iedereen past. U verdient meer dan dat. En uw relatie ook, zelfs als die voorbij is.

Ons traject voor jou om goed uit elkaar te gaan

Beginnen vanaf het begin

Laten we een stap teruggaan in de tijd, naar de laatste fase van jullie relatie. Emoties en frustraties die zijn opgebouwd, moeten immers worden geuit en afgehandeld. We willen niet dat deze het proces vertroebelen, want het doel van iedereen – ook van RED mediation – is samen de toekomst in te gaan. Wederzijds begrip en ruimte zijn daarvoor essentieel.

Soms is het nodig dat we tijdelijke afspraken maken over de prangende zaken, zoals waar u tijdens de scheiding gaat wonen. En als er kinderen zijn, moet u het eens worden over een voorlopig plan over waar zij zullen verblijven. Wees gerust; wij helpen u de valkuilen te vermijden.

Inventarisatie

Er zijn zoveel zaken waarmee rekening moet worden gehouden als u uit elkaar gaat, dat u gemakkelijk het overzicht verliest. Denk aan inkomensvoorzieningen, spaargeld en andere bezittingen, pensioenen, aankoop of huur van een huis, ontvangen erfenissen, testamenten… Na het in kaart brengen hiervan, kunnen wij een vermogensoverzicht maken, bestaande uit zowel het huwelijksvermogen als het privévermogen.

Als externe partij verzamelen we deze informatie vrij rationeel, ons goed realiserend dat we nooit aandacht mogen verliezen voor alle emoties die hierbij komen kijken. Voordat we overgaan naar de volgende fase, willen wij dat u beiden het volledig eens bent met deze inventarisatie.

Berekening

Op basis van de situatie maken wij een vermogensoverzicht, met daarin berekeningen van uw draagkracht voor kinderalimentatie en eventuele partneralimentatie. Wij kennen het juridische en fiscale systeem door en door, zodat wij kunnen helpen bij het onderzoeken van mogelijkheden om optimaal te profiteren van wetgeving en fiscale aftrekposten.

Onderdeel van de berekening is dat wij laten zien wat de gevolgen zijn voor u beiden. Ook laten wij zien wat de nieuwe financiële situatie zal zijn na de echtscheiding. Op die manier kunnen we verrassingen voorkomen. Want wat voor de één misschien een aangename verrassing is, is voor de ander vaak een stuk minder prettig. De balans opmaken, zeg maar.

Ouderschapsplan

“Hoe zou u de zorg voor de kinderen willen regelen?” Een belangrijke vraag die wij aan u, uw partner en uw kinderen zullen stellen. Wij doen dit parallel aan het proces, want de vraag is even belangrijk als dringend. Het belang van uw kinderen staat voorop, maar het gaat er ook om wat voor jullie realistisch mogelijk is. Wat is de best mogelijke situatie voor het hele gezin in de nieuwe situatie?

Laten we om de tafel gaan zitten en dat uitzoeken. Co-ouderschap, parallel ouderschap of een omgangsregeling zijn vormen die mogelijk zijn. Wij helpen u de gemeenschappelijke basis te vinden.

Scheidingsconvenant

Met goede en wederzijdse communicatie en een onpartijdig overzicht kunnen we tot een aanpak komen waar beide partijen zich in kunnen vinden. Dit krijgt vorm in een scheidingsconvenant: een juridisch document dat weergeeft wat door u en uw partner is besloten.

Wanneer dit document is goedgekeurd en ondertekend, kunnen wij het aan de rechtbank voorleggen. Aangezien iedereen hier vrede mee zou moeten hebben en RED mediation ervoor heeft gezorgd dat aan alle eisen is voldaan, zou dit geen probleem moeten zijn.

Afwikkelingsfase

Als er op alle punten afspraken zijn gemaakt en er overeenstemming is over het scheidingsconvenant en het ouderschapsplan, wordt er een gezamenlijk verzoek tot echtscheiding ingediend bij de rechtbank. Een paar weken later volgt de beschikking en deze kan worden ingeschreven bij de burgerlijke stand – in dezelfde stad als waar het huwelijk heeft plaatsgevonden.

Hierna is het huwelijk officieel beëindigd. Aangezien u nog jaren met elkaar verbonden zult zijn; financieel, via uw kinderen of beide, is dit het moment waarop het echt loont dat u dit met RED mediation heeft gedaan. Het betekent dat u beiden de ander heeft gerespecteerd op momenten dat het maar al te gemakkelijk is om dat niet te doen.

Samen maken we een plan dat toekomst heeft.

Vaak is het goed om na een jaar nog eens terug te komen op alles. Wat werkt fantastisch, wat kan verbeterd worden. Is de afspraak die u bij de scheiding hebt gemaakt, nog steeds eerlijk voor beide partijen? Is de berekening die al wat langer geleden is gemaakt nog up-to-date? Deze kan er aan toe zijn om opnieuw te worden bekeken – ten goede of ten kwade.

Een of twee jaar na het eerste plan is het een goed moment om uw afspraken die in het ouderschapsplan staan bij te werken. Zeker wanneer er afspraken zijn gemaakt over jonge kinderen. Bij RED mediation adviseren wij om deze gesprekken onder begeleiding te voeren. Zo kunt u zich richten op de co-ouderrelatie en zorgen wij ervoor dat alle wensen en belangen gehoord worden.

Neem contact op

Uw verzoek wordt discreet behandeld
met zorg en aandacht.